Vattes vandring

Illustrationer: Jacinta Madsen

For efterhånden en del år siden havde min datter sat sig i hovedet at jeg skulle fortælle hende en historie. Ikke én jeg læste højt eller genfortalte, men noget jeg fandt på. Det var ikke noget jeg plejede at gøre, men en dag gav jeg mig og gik bare i gang. På en eller anden måde dumpede historien om Vatte ned i hovedet på mig.

Historien foregår indenfor den nordiske mytologis univers og tager afsæt i konkrete myter og digtning (primært Vølvens spådom) men har en frit opfundet hovedperson: Vatte som er et væsen af hår; nærmere bestemt ét hår fra hver eneste vane, as og jætte i verden. Han bliver skabt da en fugl ved navn Asker, som bor i livstræet Ask Yggdrasil, forsøger at stoppe kampene mellem de tre gudefolk, der alle mener at træet er deres.

Vatte ligner ikke noget andet væsen i verden, og han har svært ved at finde et sted at høre til. Ét for ét opsøger han de tre folk, han er skabt af, i håb om at finde et hjem – men han passer ikke rigtig ind nogen steder. Blandt de vilde jætter længes han efter dybe samtaler og varige venskaber, i Asgård møder han herskesyge og fjendtlighed overfor alt anderledes, og hos vanerne bliver han efterhånden træt af den evige snusfornuft og fokus på det nære. Samtidig begynder han at forstå, at kampen om Ask Yggdrasil kun er udsat. Ifølge den synske Vølves spådomme er verdens undergang, Ragnarok, på vej, men der er måske håb om at netop han kan forhindre den.

Bogen stiller eksistentielle spørgsmål i en form, som er tæt på børnenes perspektiv, fordi vi ser dem gennem Vattes uskyldige og undrende blik. I en nutid, hvor krigen er kommet ubehageligt tæt på, og hvor begreber som idenditet og fællesskab er under forandring, er Vattes vandring en fortælling, som jeg håber vil tale direkte til både børn og voksne, og som vil åbne for tanker og samtaler om vigtige emner.

Siden jeg fortalte historien for min datter, har den forandret sig en hel del. Ligesom hun er den vokset og blevet mere moden, og den er endt som en regulær roman, primært rettet mod børn i alderen 9-12, men den vil formentlig både kunne fungere som højtlæsning for mindre børn og læses af både unge og voksne. Jeg har altid holdt mest af de børnebøger som fungerer på flere planer. Sådan én håber jeg at Vattes vandring er blevet.

På et tidligt tidspunkt i skriveprocessen lykkedes det mig at få billedkunstner Jacinta Madsen til at gå ind i projektet. Hun laver nogle helt fantastiske billeder, og hendes krøllede og levende streg passer virkelig godt til historien. Jacinta har med stor tålmodighed afventet både at teksten fandt sin endelige form, og at vi fik tilsagn fra et forlag. Nu er bogen endelig blevet udgivet på forlaget Superlux, med støtte fra Sportsgoodsfonden og BUPL. Ud over omslaget har Jacinta tegnet en illustration til hver af bogens 19 kapitler – hvoraf et udvalg ses herover.

Jacinta Madsen har selv skrevet og illustreret de to billedbøger Lille træ og Den magiske lænestol, som begge udkom på forlaget Gutkind i 2023. Lille træ var nomineret til Kulturministeriets børnebogspris 2023, og Den Magiske Lænestol er nomineret til samme pris, samt shortlistet til IBBY’s internationale Honour List. Du kan læse mere om Jacinta og hendes bøger på Gutkinds website eller følge hende på Instagram og Facebook.

Vattes vandring er udkommet på forlaget Superlux i februar 2024.